Якщо брати популярність в межах світу, то безперечним переможцем буде рис. Цю крупу їдять в усіх країнах, десь більше, десь менше, а десь лише його. Але в Україні рис значно поступається гречаній крупі. Обидва продукти містять білок, клітковину та мінерали, але один з них у більшій кількості.
Якщо ви любите обидві крупи, то вам напевне байдуже, яка з них більш корисна. Адже все, що нам подобається, ми вживаємо залюбки. Будь то страви, чи цікаві новинки від найкращих казино України без верифікації. Та приємно, якщо воно ще й приносить користь.
Варто зауважити, що рис буває не тільки білий, а й бурий. Це неочищене зерно, в якому зберігається більше клітковини та мінералів. Такий рис вважається корисним, він не проходить попередню обробку, тож має грубі волокна, які мають позитивний вплив на роботу кишківника.
За кількістю кілокалорій рис та гречка не дуже відрізняються:
в рисі 343 калорій;
в гречці 334 кілокалорії.
Тож обидва продукти можна вважати слушними для дієтичного харчування. При цьому рівень білка, який допомагає контролювати апетит, підтримувати та збільшувати м'язову масу та силу, відрізняється:
в гречці 13 г білка;
в бурому рисі 7,5 г;
в білому рисі — 6,7 г.
Таким чином гречка дає людині максимальне насичення, на другому місці опиняється бурий рис, а на третьому білий. Якщо ще врахувати кількість вуглеводів, то гречка є безперечним лідером для тих, хто бажає схуднути. Вміст вуглеводів:
в гречці — 56 г;
в бурому рисі — 77 г;
в білому — 80 г.
Тож ті, хто прагне схуднути і наростити м'язи має віддавати перевагу гречці.
Також гречка виграє за вмістом клітковини. У 100 г гречки міститься приблизно 10-12 г харчових волокон, корисних для здоров'я кишківника, тоді як у рисі — лише 1-1,9 г. В гречці міститься багато макро- та мікроелементів, а також вітамінів. Лише вітаміни B1, B3 та B6 в більшій кількості містяться в бурому рисі. Також в ньому більше селену. За всіма іншими показниками гречана крупа є більш корисна та поживна.
Гречка є відносно недорогою, а тому дуже популярною крупою. Її використовують не тільки для приготування гарнірів. Є багато рецептів з гречаним борошном, де воно частково або повністю замінює пшеничне, як більш корисне. Існує навіть екзотичний гречаний чай. Він чудово смакує та віддає корисні елементи й мінерали, які містяться в гречаних зернах.
Якщо хочете отримувати максимальну користь від вживання гречки — обирайте зелену, необроблену крупу. Її потрібно довше варити, але вона вважається ще більш корисною. Те саме стосується і рису. Необроблений бурий рис набагато більш корисний за білий. Він зберігає більше корисних елементів та має нижчий глікемічний індекс. Поєднуйте крупи з овочами, м’ясом та рибою, а також свіжою зеленню. А щоб отримати максимальну користь від кожної страви, не додавайте до неї соуси та використовуйте мінімум солі.
Комментарии